Assistans på landsbygden – mitt i Sverige

Mitt i Sverige, på gränsen mellan Medelpad och Jämtland, ligger byn Handsjön med ett 80-tal invånare.
Här bor Samuel och Maria Evaldsson som mitt ute i landsbygden, lyckats hitta personliga assistenter åt sin son Julian, fem år.
Hur gick det till?

– Genom familjen, släkt, vänner och kontakter, säger Maria och ler.
Det är sensommar och Maria Evaldsson sitter på en altan med en vacker utsikt över en dalgång med Handsjön som juvelen i kronan.
– Det är bra att bo här ute. För att få lugn och ro och frid. Det behövs jättemycket när man är den situation vi är i vår familj, säger Maria Evaldsson.

Hjälp dygnet runt
Hon tänker på sonen Julian, som har en funktionsnedsättning vilket innebär att han behöver hjälp dygnet runt.
– Vi har funderat på att flytta till stan, nära sjukhuset. Men vi valde att stanna här för att få livskvalité, säger Maria Evaldsson och tittar ut över Handsjön.

Rätt assistansbolag
Det var självklart att Julian skulle få personlig assistans. För familjen Evaldsson gällde de att hitta rätt assistansbolag som fungerade för dem. Genom vänner fick de tips om Omtanken Assistans. Kontakt togs och de bestämde sig för att välja Omtanken, trots att de bor flera mil från Omtankens ”kärnområde” i Dalarna.
– Det har fungerat superbra. Vi har haft kontakt med Maria (Hagman) och Sofie (Åkesson). De är jättetrevliga. För oss känns det viktigt att få ett ansikte som kontakt. När man har sjuka barn blir det annars så många kontakter, säger Maria Evaldsson.

Hitta assistenter
Så var det arbetet med att hitta personliga assistenter till Julian. I stan kan det vara en utmaning. I Handsjön är det en extra svår utmaning.
Maria Evaldsson berättar hur de på olika sätt fick hjälp av familjen, släkt och vänner. När det var dags för en längre tids lösning var det flera som sa nej:
– Jag blev chockad att folk sa nej när de fick privilegiet att ta hand om min son, säger Maria Evaldsson och skrattar.
Till slut fick de genom vänner kontakt med två externa assistenter, utanför familjen som ville börja jobba med Julian.
Maria Evaldsson beskriver dem som mycket professionella och vet hur man på bästa sätt ska förhålla sig till familjen i arbetet med Julian.
Maria Evaldsson berättar om första tiden med en främmande person i huset.
– I början var det svårt, men vi accepterade det. Nu är ju huset byggt för att passa både assistenterna och familjen. Det är bra, berättar hon.
Bilden visar Maria Evaldson, i Handsjön, mamma till sonen Julian som har personlig assistans.