Sommarläsning: Dahlia och Angelica gör internationell succé på Instagram

När Angelica Ström fick beskedet att dottern Dahlia hade fått diagnosen Cornelia de Langes syndrom skämdes hon och vågade inte gå ut på stan med sin nyfödda dotter.
I dag, fyra år senare, gör hon och Dahlia succé på Instagram med cirka 5 800 följare:
Det här är berättelsen om en mamma som gick från att skämmas för sin funktionsnedsatta dotter till att bli en förebild för andra för föräldrar runt om i hela världen.

Det var mörka tankar och mycket ångest för Angelica och Göran Ström när de för fyra år sedan fick beskedet att deras nyfödda dotter inte skulle bli som alla andra. Dottern Dahlia hade fått diagnosen Cornelia de Langes syndrom och här var det ett föräldrapar med så många frågor och s få svar.
Skämstankarna kom, vilket bland annat resulterade i att hon den första tiden inte vågade gå ut i Leksand, med dottern där familjen bor.
Tiden gick och familjen Ström växte. De hade redan sonen Gabriel, i dag är sju år, och Dahlia, fyra år. Dessutom kom sonen Adrian, som nu är två år.
Deras kärlek till Dahlia växte och hela familjen såg dotterns kapacitet i livet och vad hon gav hela familjen.

Skulle hon våga?
Men länge fanns en fråga som Angelica Ström inte hade något svar på: Skulle hon våga lägga ut en bild på Dahlia på sociala medier? Precis som många andra föräldrar gör med sina barn.
– Jag frågade min terapeut OM jag skulle våga lägga ut en bild. Hon svarade NÄR jag skulle våga lägga ut bilden.
Tiden gick och Angelica Ström kände behovet av att få kontakt med andra föräldrar i liknande situation på sociala medier. Hon tog mod till sig och skrev på Instagram: ”Jag är nybliven mamma till Dahlia och hon har den här syndromen!”
Reaktionen kom direkt:
– Den kärleken jag möttes av de andra föräldrarna… Jag får rysningar i kroppen. Den var så fin, berättar Angelica Ström.

Ett stöd
Hon var då redo att ta nästa steg genom att göra sitt konto offentligt:
– Vännerna på Instagram kunde bekräfta saker man ville höra. Jag kom längre in i processen och tänkte om jag skulle kunna vara ett stöd för någon annan person, en nybliven mamma till barn i den situation jag varit, berättar hon.
Snabbt kom ett svar från en mamma som skrev: ”Jag tror att min son kan ha samma syndrom som henne”.
–  Minns att jag sprang runt och jublade. ”Titta, Titta!” Jag blev den mammans bollplank och stöttepelare.  Så har det liksom fortsatt sedan dess, minns Angelica Ström.
I dag har Angelica Ströms konto, som heter @teamdahlia, cirka 5 800 följare runt om i världen.
– Jag har ingen målbild att bli så och så. Jag vill bara visa upp Dahlia. Hon är fokus på mitt konto. Att sprida kunskapar förståelse och acceptans. Jag vill bidra till att göra samhället till en bättre och finare plats att fler ska kunna känna ha den empatiska förmågan, förklarar Angelica Ström.

Internationellt
Hon berättar att nu bubblar kontot av personer som ger varandra råd och tips i vardagen. Många stöttar varandra.
– Detta kan ge andra funkisfamiljer en känsla av samhörighet som möjlighet att stötta varandra, säger hon.
Det intressanta är att detta blivit så stort internationellt:
– Allt detta har blivit ett band med känslor som är svårt att beskriva för någon utomstående. Den gemenskapen är otrolig.  Oavsett kultur, bakgrund och religion. Oavsett om man kommer från Japan, Australien, Sydafrika, USA eller Mexico. Det spelar ingen roll. Alla har en liknande historia, säger Angelica Ström.
* Vad säger övriga familjen om att du är så aktiv på sociala medier?
– Min man har stöttat mig till hundra procent från dag ett. Han kan ibland vara drivande att lägga ut bilder. Men jag är givetvis mycket noga med att lägga ut rätt bilder. Alla bilder måste exempelvis fungera för alla mina barn när de blir stora. Dessutom är vår relation inom familjen privat och inget för Instagram. Här är det viktigt att dra en gräns.
* Varför har sidan blivit så populärt?
– Det kan bero på att Dahlia är så fruktansvärt söt, säger Angelica Ström och skrattar:
FOTNOT: Ni kan på Instagram följa Dahlia på @teamdahlia.se 

Lyssna på Angelica Ström
Gå in på podden Omtanken möter och lyssna på Angelica Ströms berättelse om hur hon kommit tillbaka från chockbeskedet att Dahila inte är som alla andra, till att hon nu stöttar andra föräldrar i liknande situation.
Podden finns på www.omtankenassistans.se eller där alla andra poddar finns. Sök på Omtanken möter.