Profilen: Så gör Kjell Österlund en samhällsinsats som god man

– Min samhällsinsats är att vara god man och ge blod. Det är ett sätt att göra en god insats för någon annan person som behöver hjälp.
Så förklarar Kjell Österlund, med ett leende blandat med allvar, varför han valt att vara god man. Något som han bland annat är för en av Omtankens kunder.

När vi på Omtanken berättar om våra kunder och deras assistans i samhället beskrivs ofta en vardag med assistenter och anhöriga. God man är en funktion som ofta glöms bort, men som är så viktigt för att livet ska fungera för många personer med olika funktionsnedsättningar.
Ett bra samspel mellan kunder, assistenter, anhöriga och tjänstemännen på assistansföretaget, i det här fallet Omtanken, måste fungera bra.
– Jag är nöjd med samarbetet kring den person jag finns för och med hans personal från Omtanken, säger Kjell Österlund.

Intressant
Han blev god man på ett lite annorlunda sätt:
– Det var inför en valrörelse och jag arbetade som lantbrevbärare där en av uppgifterna var att hantera valmaterial. I samband med det fick jag kontakt med en person från överförmyndarnämnden som frågade om jag skulle tänka mig att bli god man. Jag tyckte det verkade intressant och efter en utbildning var jag klar god man, berättar Kjell Österlund.
Han har haft det uppdraget i flera år och hjälpt personer som har ingen eller liten kontakt med anhöriga. Kjell Österlund säger att då är det extra viktigt att finnas tillhands för att sköta ekonomi och skapa trygghet för kunden.
– Ja, det innebär en social insats att vara god man. Men jag gör det inte för pengarna, det är lite betalt i förhållande till arbetsinsatsen. För mig är det viktigt att kunna hjälpa andra. Jag är god man och ger blod. Det är min samhällsinsats, säger Kjell Österlund.

Glädjen
Han beskriver en glädje kommer från kunden när han kommer på besök. En känsla som betyder mycket.
– Möjligheten att göra nytta är viktigt att lyfta i dessa tider när det är alltför så som vill bli god man. Tveka inte, utan ta chansen att hjälpa andra, säger han.
Kjell Österlund berättar om relationen med Omtankens kund och det fina födelsedagskalaset som nyligen arrangerades när kunden fyllde jämnt.
– Vi hade så trevligt och kalaset blev så lyckat. Det märktes att han tyckte det var roligt. Sedan blev vi båda rejält förkylda (ej covid-19) men det var det värt, säger Kjell Österlund med ett leende.
På bilden syns Kjell Österlund under administrativt arbete i samband med uppdraget som god man.

Fakta/Kjell Österlund
Bor: Grycksbo.
Gör: God man och chaufför i samband med sjukresor och färdtjänst.
Ålder: 56.
Familj: Hustru och en dotter.
Fritidsintresse: Musik, promenader och umgås med familjen.