Profilen: Då blev Andreas Ingrids gäddbiten i tjänsten

Andreas Ingrids, som är personlig assistent, fick en gång den märkligaste arbetsskadan: Han blev biten av en gädda och tvingades uppsöka sjukhus för att sy.
– Det är ett exempel på hur det går när man kombinerar nytta med nöje på jobbet, säger Andreas Ingrids, som gjort en häftig livsresa tillsammans med två av Omtankens kunder.

Han har arbetat med dessa två funktionsnedsatta bröder från de var barn, på väg in i skolan, tills de flyttade hemifrån och började jobba.
– Jag minns när en av dem började inskolning till skolan och sedan fick jag vara med när han tog studenten och gick vidare i livet. Det är häftigt, säger Andreas Ingrids.
Andreas var 26 år när han fick kontakt med brödraparet och började jobba som personlig assistent på heltid. Ett jobb som redan då var naturligt för honom:
– Ja, eftersom min moster har Dows syndrom och det var naturligt för oss att ha med henne i familjen. Jag hade också sommarjobb som personlig assistent åt henne. Där lärde man sig mycket, berättar Andreas Ingrids, som kom till de aktuella bröderna 2008.

Följt deras liv
Han anställdes av Anne Bohman som grundade Omtanken.
– Det var en kvinna med hjärtat på rätta stället och visste vad hon ville. Hon var ett krutpaket som jag gillade, minns Andreas Ingrids.
Nu har han varit personlig assistent åt bröderna i 14 år och upplevt en spännande livsresa från de var små gossar tills att de nu är unga män.
– Det har varit en otrolig tid där jag fått vara med om det mesta, från läkarbesök, tandläkarbesök, födelsedagsfester, studenter, kalas, hockeymatcher, skid-VM i Falun till härliga fiskeupplevelser. För mig har det varit stort att se hur de vuxit upp.
Han berättar om den positiva känslan att vara personlig assistent och vara en del i deras fortsatta liv med deras egna boende och dagliga arbete.
– Det viktigaste har hela tiden varit att ligga steget före i tanken. Att med min erfarenhet och kunskap kring grabbarna, se att att de inte hamnar i kniviga situationer eller utsätts för något som inte är bra för dem.

Dreamteam
Andreas Ingrids ingår i ett dreamteam av enbart manliga assistenter som i flera år arbetat med bröderna. Dessa assistenter är goda vänner både på och utanför jobbet.
– Det är bra att alla har jobbat väldigt länge med dem. Vi är alla trygga med att tillhöra ett toppengäng som litar på varandra och vet att alla sköter sitt efter bästa förmåga. Då blir allt mycket lättare, säger Andreas Ingrids.

Yrkesskadan
Så var det historien om årets yrkesskada.
Andreas Ingrids har fiske som sin stora hobby. Ett intresse som han delar med flera av assistanskollegorna.
Han berättar att bland assistenterna uppstod tanken att se om bröderna skulle vara intresserade av att fiska. Testet blev en succé och plötsligt hade bröderna fått en ny hobby.
– Det är kul när de tjatar om att om att få göra det som jag gillar mest. Tur för dem eftersom deras föräldrar inte gillar att fiska, säger Andreas och skrattar.
Genomåren har fisketurerna och upplevelserna vid vattnet varit många. Men de ha aldrig tummat på säkerheten. Bra flytvästar, alternativt varma flytoveraller är självklarhet.
Men ibland kan jobbet göra ont.
– Ett år fick jag årets arbetsskada när jag på arbetstid, tillsammans med dem, blev biten av en gädda och fick åka in till lasarettet och sy. Det har vi inom assistentgruppen skrattat åt flera gånger, säger Andreas Ingrids och berättar att den största gädda han fått var på drygt 12 kilo.
– De stora gäddorna kastar vi alltid tillbaka i vattnet eftersom de är viktiga för att sjöns ekosystem ska fungera.
På bilden syns Andreas Ingrids med en stor gädda han fångat.

Fakta/Andreas Ingrids
Gör: Personlig assistent.
Ålder: 39.
Bor: Falun
Familj: Sambo och två barn
Fritidsintresse: Barnens aktiviteter, fiske och en stor fan av Leksands hockey.

Klicka på länken och se filmen hur det ser ut när Andreas Ingrids hjälper en av bröderna med fiske

Film: Fiske med assistent