Profilen Printz: ”Berörande kunddialog om livet!

Att vara personlig assistent innebär inte bara ett säkerställande av dagliga rutiner som hygien, mat och liknande. När det blir bra kontakt mellan assistent och kund kan det också uppstå djupa samtal om livet och samhället.
Det berättar Henrik Printz, som är assistent åt en person med cp-skada.

– Den delen av arbetet kan vara riktigt berikande, även för mig, när kunden kommer med spännande tankar.
I fyra år har Henrik var assistent åt en kund med en cp-skada. Genom åren har de utvecklat en vänskap och relation, precis som det ska vara med kund och assistent.
– Jag går inte till ett arbete, utan till en kompis. Dessutom är det så härligt att se hur glad han blir eftersom kunden inte får så många besök och har en längre startsträcka innan han vill komma ut på promenader. Därför känns det verkligen som vi har en viktig funktion. Vi är både hans vänner och assistenter, säger Henrik Printz.

Långa dialoger
Den här kunden kommunicerar inte genom tal, utan via en dator som säger ord. Därför kan det bli berörande situationer när det uppstår dialoger, om samhället, livet och andra aktuella ämnen.
– Det tar lite tid, men det är viktigt att låta honom tala till punkt. Då är det viktigt att man som assistent är lugn och lyhörd, säger Henrik Printz.
Han berättar att ibland blir det samtal på en nivå som berör:
– Ibland kommer vi in på riktigt djupa saker, som exempelvis döden och livet efter detta. Den här kunden har verkligen intressanta åsikter och tankar kring detta, som berört mig mycket. Vid dessa tillfällen är samtalen befriande både för honom och för mig.

Hjälpa andra
Henrik Printz har en brokig yrkesbakgrund. Efter att ha jobbat om väktare på Securitas och vakt på rättspsyk i Säter började han arbeta som personlig assistent. Det var en logisk utveckling. Henrik Printz och hans fru har nämligen tre barn med diagnoser, samtidigt som de vigt stora delar av sitt liv till att hjälpa andra utsatta. Bland annat genom att vara stödfamilj och hjälpa barn och ungdomar med utmaningar livet.
– Det känns så rätt för mig att vara en hjälp till andra. Därför är det rätt jobb för mig att vara personlig assistent, säger Henrik Printz.

Fakta/Henrik Fritz
Gör: Personlig assistent
Bor: Falun
Ålder: 49.
Familj: Fru och tre barn
Fritidsintresse: Musik och fotografering.