Profilen: Karin Andersson mötte fattigdomen i Afrika

En safariresa 2018 i Tanzania, som ligger i östra Afrika, har präglat Karin Anderssons syn på livet. Hon arbetar som personlig assistent i Omtanken, men på fritiden går hennes tankar till barnen på ett barnhem i Tanzanias landsbygd.
– Det var både det jobbigaste och häftigaste jag har varit med om, säger Karin Andersson som nyligen kommit tillbaka efter ett återbesök på barnhemmet.

Karin Andersson har en stor erfarenhet av människor som har utmaningar i livet. Hon har bland annat en vuxen son med autism och arbetar som personlig assistent åt en kvinna som är kund inom Omtanken.
Men en safariresa 2018 i Tanzania bidrog till att hon fick möjlighet att nära möta utsatta människor i andra länder.

Barn vid sidan om
Karin Andersson berättar att safariresan gjorde en paus för besök på det aktuella barnhemmet. De finansierar mycket av verksamheten genom att ta emot turister. Synen hon mötte var ett barnhem i fattigdom och där fyra av barnen var lite vid sidan om.
Man tror de var CP-skadade i kombination av någon form av autism.
– Där är det svårt att få diagnoser, man tror väldigt mycket. Men dessa fyra barn hamnade vid sidan av de övriga. Men jag fastnade för dem, berättade Karin Andersson.
Hon åkte hem, tiden gick och en tanke väcktes. Karin Andersson ville göra något för de fyra barnen och barnhemmet. Hon tog kontakt med ansvariga personer och gjorde under hösten 2021 en egen insamling med alltifrån kläder, lakan till pennor.

Omtumlad
I början av december åkte hon till Tanzania flera trunkar fulla av saker. Nu har hon kommit hem och är omtumlad.
– Jag har rest mycket i mitt liv och sett fattigdom. Men jag har aldrig varit så nära fattigdomen och levt med det. Det var en nyttig erfarenhet, säger Karin Andersson och berättar att hon kom extra nära de fyra barnen med funktionsnedsättning. Det kan bero på hennes yrke i Sverige och mamma till sin autistiske son.
– Vi var ute på aktiviteter och de blev sedda. Den glädje som dessa barn visade var härligt att se. Jag planerar att göra en ny resa till Tanzania under 2022.
* Hur kommer erfarenheten i Afrika att påverka dig i ditt dagliga jobb som personlig assistent?
– Jag hoppas jag aldrig kommer att säga, ni skulle varit med i Afrika. Men jag tror det kommer att kännas som att varför gnäller vi i Sverige?
På bilden syns Karin Andersson tillsammans med Deborah,  en av barnen på barnhemmet.

Fakta/Karin Andersson
Gör: Personlig assistent inom Omtanken.
Bor: Långshyttan.
Ålder: 59.
Familj: Familj och fem barn.
Fritidsintresse: Hundliv och våra papegojor, samt engagemang för barnhemmet i Tanzania.