Omtanken på ”lyftutbildning”

Det gäller att göra rätt när det är dags att lyfta eller göra en förflyttning av en kund.
Därför går Omtankens kund- och personalansvariga Åse Granell och Ulrika Jonsback kursen ”Instruktörsutbildning förflyttningskunskap”.
Tanken är att de senare ska kunna utbilda assistenter och kollegor i lyft och förflyttningsteknik.

– Vi ser redan efter halva kursen att många står på ett fel sätt när de ska lyfta eller förflytta kunderna. Att göra rätt innebär mindre risk för att man knäcker ryggarna eller gör illa sig på annat sätt, säger Ulrika Jonsback.
Första delen av utbildningen, som hölls på Lidingö av Durewall Institutet, skedde i vecka nio. Då togs upp ämnen som lyftkunskap, bemötande och ergonomi. Det togs ett helhetsperspektiv både från kundens och assistenternas perspektiv.
– Det är en bra kurs och vi har fått bra tips vad man praktiskt ska tänka på i dessa situationer, säger Åse Granell och berättar att kursledningen också gav information om vilka hjälpmedel som finns till detta.

Bli instruktörer
Den andra kursomgången sker vecka 12 och då blir det fördjupning och information hur man lär ut detta till andra.
– Tanken är ju att vi ska bli instruktörer till Omtankens övriga assistenter, säger Åse Granell.
Ulrika Jonsback tillägger:
I slutet av mars kommer Ulrika Jonsback och Åse Granell att sätta ihop det kurspaket som sedan övriga Omtanken ska få nytta av i april/maj.
– Det här blir kanonbra. För oss gäller det nu att göra läxorna som vi fått till andra kursomgången, säger Ulrika Jonsback.

Vd:n om utbildningen
Sofie Åkesson, som är vd i Omtanken, betonar vikten av den här utbildningen:
– Detta är jätteviktigt och är ett sätt att kvalitetssäkra verksamheten. Nu kommer våra assistenter att lyfta korrekt så de spar på sina kroppar och blir bra för våra kunder.
Hon berättar att Omtanken planerar flera utbildningar inom olika områden. Något som ska ske inom ramen för Omtanken Akademi.
– Det är viktigt att vi på detta sätt höjer statusen inom assistansyrket.
Bilderna visar hur det såg ut när Ulrika Jonsback och Åse Granell gick på kursen ”Instruktörsutbildning förflyttningskunskap”.