Nytt poddavsnitt: Tobias Richloow Forsberg om livet med personliga assistansen

Tobias Richloow Forsberg är ishockeyspelaren som råkade ut för en olycka 2018 och nu är förlamad från bröstet och nedåt.
I detta avsnitt 42 av podden Omtanken möter berättar han om det nya livet med att ha personliga assistenter i huset och de mentala utmaningar som detta innebär.
– I början var allt detta så overkligt och nytt jämfört med vårt gamla liv. Samtidigt inser jag att det inte är lätt att vara personlig assistent, säger han.

Tobias Richloow Forsberg tar emot för inspelning av podden Omtanken möter i radhuset vid Saltsjö-Boo, där han bor tillsammans med sin hustru Filippa. Numer är de gifta och de har båda tagit varandras efternamn.
– Jag brukar ibland glömma att vi gått och gift oss och vi heter så, säger Tobias Richloow Forsberg och skrattar.
Han minns bröllopet för två somrar sedan:
– Vi skulle egentligen gifta oss det året jag skadade mig. Vi sköt upp det till året efter. Då kom covid men sedan blev det av. Åh, vilken fest det blev. Att alla fick träffas och fira kärleken på det sättet.

Dagliga frågor
Den 26 december skadade sig ishockeyspelaren Tobias Richloow Forsberg allvarligt i en match mot Almtuna. Idrotts-Sverige har sedan följt hans kamp för att komma tillbaka.
Tobias Richloow Forsberg har många gånger berättat hur det varit, men mycket lite har handlat om hur han klarat processen med personliga assistenter.
√ Hur han hanterat det faktum att personliga assistenter alltid kommer att vara en del av livet.
√ Hur han klarat av att ha ett privatliv med sin hustru, samtidigt som det finns personliga assistenter i huset.
√ Hur han reagerar på morgonen när en okänd person kommer in i sovrummet, säger god morgon och börjar med morgonbestyren.
√ Hur han klarar man av att plötsligt dirigera nya personer hur man vill ha det i hemmet.
√ Hur han klarade Försäkringskassans ingående genomgång vad han klarar i livet.


Tobias Richloow Forsberg säger att olyckan har gett honom nya insikter i livet..

Viktigt ämne
Detta är frågor som Tobias Richloow Forsberg brottats med dagligen och som få tänker på bland de som inte kommit i kontakt med den personliga assistansen.
Därför kommer ett leende från Tobias Richloow Forsberg när han inför den här podd-intervjun får förklarat att samtalet mer ska handla om assistans och framtid än hur det var i samband med olyckan.
– Detta är en viktig fråga att lyfta. För mig var det (personliga assistansen) först overkligt och det är något som jag fortfarande brottas med. Den delen känner jag dåligt samvete mot Filippa. Att det är så annorlunda jämfört med vårt gamla liv. Att vi behöver människor som bor i vårt eget hem. Samtidigt vill jag poängtera hur glad jag är att vi bor i ett land där man kan få den hjälpen. Jag antar att det inte är lätt att vara personlig assistent, säger Tobias Richloow Forsberg och fortsätter:
– En lördagskväll, när Filippa (hon är en av hans assistenter) står på passet och vi är själva, man blir annorlunda. Man blir sig själv. Det blir annat när det är en assistent i huset. Detta får man träna på.
Han berättar om en känsla av overklighet i samband med första mötet som handlade om ett framtida liv med personlig assistans. Han minns också den tuffa utfrågningen från Försäkringskassan för att få assistans.
– Det var en lång process. När man sitter i långa möten och berättar hur ofta man dricker vatten och hur lång tid det tar att dricka vatten. Hur lång tid tar det att förflytta sig? Kan du äta själv? Allt skulle man redovisa i sekunder. Det blev så tydligt när man rabblade upp alla saker i livet. Det var inte så att man gick ut ur det mötet med självförtroende. Men det var kanske nödvändigt.

”Jobbigare än att inte kunna gå”
Liksom många andra intygar Tobias Richloow Forsberg att det är bra med personlig assistans, men det finns dagliga utmaningar.
– När jag går in på schemat och ser vilka som jobbar och ser att det är mina ordinarie assistenter, då blir det rena semestern för mig. Men jag vet att det kommer dagar när jag ser på schemat att det många röda bockar och många som är sjuka. De ringer mig och frågar om de kan skicka en person som aldrig varit hos mig förut. Den delen är många gånger jobbigare än att inte kunna gå.
Tobias Richloow Forsberg fortsätter:
– När jag vaknar och trycker på mitt larm och jag vet att det kommer in en person som aldrig varit hos mig förut. Bara första delen, då jag ska få på mig kläderna till att jag ska göra förflyttning till stolen, har jag säkert bett om hundra saker.

Hygienfrågan
När det gäller hygiendelen berättar Tobias Richloow Forsberg att han drivit på sig själv att försöka klara så mycket av hygienen själv, utan att behöva ta hjälp av assistenten:
– Jag har pushat mig för att klara mycket av det själv. Jag har kom fram till att jag såhär vill jag inte leva mitt liv. Så jag har verkligen lärt mig att verkligen göra vissa saker själv.
* Vad är den senaste stora framgången som blivit resultatet av din träning?
– För några dagar sedan lyckades jag klippa naglarna själv, även om det blev lite snett.
* Hur långt har du kommit i mentala processen av att acceptera ditt nya liv?
– Jag har kommit långt mentalt, även om jag brottas med vissa delar ibland. Jag tänker mindre på hur bra det varit förut. Men det finns djupa dippar fortfarande. Då försöker jag bryta mönstret, säger Tobias Richloow Forsberg och berättar att det blir kickar när folk kommer fram och hejar på honom:
– Det är många leksingar som kommer fram och säger: ”Heja på”. Det kan ta mig ur en dipp till hundra procent. Nyligen hade jag en skitdålig dag och då kom det en kille som knackade mig på axeln och sa: ”Kriga på. Jag följer dig resa!” Det kunde ta mig ur en dipp.

Fler ämnen i podden
I samtalet i podden Omtanken möter berättar Tobias Richloow Forsberg också om den nystart i livet när paret Richloow Forsberg flyttade till Saltsjö-Boo och varför de gjorde det.
Han berättar om glädjen att åka på semester, om sina föreläsningar som betyder mycket för honom, om oron i samband med färdtjänsten och glädjen över att snart få en egen bil han kan köra med händerna.
Han har också synpunkter på framkomlighet i samhället.
Han berättar om sina känslor när hustrun nu ska bli polis.
Tobias Richloow Forsberg blev nyligen invald i Leksands IFs bolagsstyrelse. Han berättar också i podden om steget från att vara spelare i klubben till att leda föreningen från styrelserummet.
Klicka på länken och lyssna på Tobias Richloow Forsberg.