En trio som präglat Omtankens historia

I samband med Omtankens inflyttningsfest hände ett spännande möte mellan Malin Sjöö, Lasse Uski och Martina Ohlsson. De tillhör en kategori kunder som varit längst inom Omtanken.

Deras anhöriga och assistenter minns första tiden inom Omtanken och berättar vad företaget betyder för trion i dag och för deras personliga utvecklingar:
– Tiden i Omtanken kan sammanfattas med ett ord och det är trygghet, säger Pia Andersson, som är syster till Malin Sjöö.

Om Malin Sjöö
Året var 1994. LSS-reformen hade precis blivit verklighet och Anne Bohman hade grundat Omtanken. Då blev Malin Sjöö en av företagets första kunder.
Pia Andersson minns den första tiden:
– Malin (Sjöö) hade problem att gå och tvingades genomgå operationer för sin rörlighet. I samband med det kom hon till Omtanken och mötte Anne Bohman. Det betydde mycket för Malin, säger Pia Andersson och menar att Omtanken då och i dag erbjuder assistans med olika förutsättningar.
– Då var det färre kunder och det var lättare att träffa varandra. I dag är det fler aktiviteter och kunderna kommer ut mer. Men genom alla år har Omtanken inneburit en trygghet för Malin, som stortrivs.

Om Lasse Uski
Lasse Uski har genom åren varit en Omtankens stora profiler. Redan när Lasse Uski flyttade till Borlänge 1999, och blev kund i Omtanken, fanns han ofta och gärna tätt intill Anne Bohman. I dag visar han liknande samhörighet med personalen och tjänstemännen.
– Det visar att han känner sig hemma inom Omtanken. Här finns en familjär känsla som gör till att han trivs, säger hans syster Maarit Persson och berättar vad Omtanken betytt för Lasse Uski:
– Omtanken bidrog till att Lasse överhuvudtaget fick assistans. Efter en inkörningsperiod har livet flutit på bra för Lasse (Uski).

Om Martina Ohlsson
När Martina Ohlsson kom till Omtanken 1994 gick hon i skolan. Hennes mamma, Anita Ohlsson, berättar att det tidigt var bestämt att dottern skulle bo i lägenhet med assistenter. Det var ju möjligt tack vare den nya LSS-reformen.
– Möjligheten att få ha personlig assistans i egen lägenhet var viktigt för henne. Sedan var det betydelsefullt att Omtanken kunde hjälpa Martina (Ohlsson) att få dubbel assistans. Det underlättade för henne att komma ut och göra saker, säger mamma Anita Ohlsson.
Madeleine Hagman är i dag God man och personlig assistent åt Martina Ohlsson. De träffades bara något år sedan efter Martina Ohlsson kommit till Omtanken. Under åren som gått har de byggt upp en nära och trygg relation:
– Det har varit fina år och vi har trivts bra. Och nu är det bra att Omtanken erbjuder så många aktiviteter vilket berikar dagarna, säger Madeleine Hagman.
På Omtankens inflyttningsfest märktes det tydligt, genom blickar och leenden, att de dessa tre verkligen känner igen varandra genom alla år på Omtanken.
När de på festen satt i samma soffa för bildtagningen var det som att de nu, tillsammans, ser fram emot kommande åren med Omtanken.
Bilden ovan föreställer från vänster: Lasse Uski, Malin Sjöö, Martina Olsson.

Fakta/Omtanken i går och i dag
Omtanken som är ett av Sveriges äldsta assistansbolag, bildades 1994 samtidigt som LSS-reformen blev verklighet.
√ Anne Bohman, från Ludvika, hade varit politisk engagerad och kände ett stort engagemang för funktionsnedsatta och andra personer i samhället med liknande förutsättningar. Hon såg dessa människors behov som få andra och visade stort engagemang för kunderna, assistenterna och anhöriga.
√ När Anne Bohman gick bort tog sonen Thomas Nordström över företaget, som han senare sålde.
√ Hösten 2019 förvärvades Omtanken Assistans av nuvarande ägargruppen Patrik och Titti Ahlvin samt Sofie Åkesson.
I dag driver de verksamheten med stor framtidstro och enligt den känsla för funktionsnedsatta som fanns när Omtanken grundades 1994.