En assistentgrupp tipsar om bra assistans

Hur ger man en så bra assistans som möjligt?
Den frågan ställer sig alla assistentgrupper inom Omtanken Assistans – varje dag. Hos alla kunder finns nämligen assistenter som varje dag vill göra vardagen så bra som möjligt för personen de jobbar för.
Lina Jansson-Liljemark, som är bosatt i Falun, har en assistansgrupp som lyckats riktigt bra. Här bidrar de med goda råd och inspiration.

Den här assistentgruppen består av Susanne Svensson, Ulrika Råström, Sari Hirvasoja och Päivi Moberg. Detta är en grupp som har tre viktiga regler som de varje dag arbetar efter:

1) Var positiv och tänk snälla saker om varandra.
Här är det viktigt att slänga prestigen.
– Vi är här för att göra bra dagar för Lina och då spelar det ingen roll vem som exempelvis städar, går på bio med Lina eller om någon annan har haft en bra dag med henne. Alla har lika viktiga funktioner och vi ska kunna glädjas med varandra, säger Sari Hirvasoja.
Ulrika Råström betonar vikten av att ha en god stämningen inom gruppen:
– Det är viktigt att vi är positiva och tänker snälla saker om varandra. Det är A och O.

2) Kunden i fokus
– I det här fallet handlar allt om att det är Linas dag som vi ska göra så bra som möjligt. Vi ska tillgodose hennes behov och önskningar. Det är viktigt att vi hela tiden tänker på att vi arbetar i Linas hem och vi ska göra det bra för henne. Våra önskemål kommer i andra hand, menar Päivi Moberg.

3) Rätt kommunikation
– Är det något som känns fel i gruppen pratar vi med varandra. Inte om varandra. Då löser man det mesta, säger Paivi Moberg.
Susanne Svensson, som precis anslutit till den här assistansgruppen, bekräftar att dessa grundregler fungerar:
– Det är detta som är så skönt. Det fungerar klockrent och de är som alla här säger: Det är Lina som bestämmer vad vi ska göra.

Vanligt fel
Alla fyra assistenter säger att ett vanligt fel som många assistenter gör är att sätta sig själv i centrum och ser detta bara som ett vanligt jobb utifrån de egna förutsättningarna och önskningarna.
– Eller så tror man att det är ens eget hem. Vi jobbar hemma hos någon annan och det är personen man jobbar för som bestämmer dagen, säger Ulrika Råström
Sari Hirvasoja tillägger:
– Sedan är det viktigt att var och en tar sitt ansvar att det blir städat och diskat.
Lina Jansson-Liljemark sitter bredvid, ler och nickar instämmande. Det syns på henne att hon är nöjd med sina personliga assistenter.
* * *
Detta är tänkt som en inspirationstext för personliga assistenter samtidigt som det visar den fina drivkraft som finns hos personliga assistenter att skapa en bra vardag för sin kund.
Bå bilden syns fr.v: Susanne Svensson, Ulrika Råström, Lina Jansson–Liljemark, Sari Hirvasoja och Päivi Moberg

Lyssna på dessa assistenter
I det senaste poddavsnittet av Omtanken möter kan ni lyssna på ett längre samtal där Susanne Svensson, Ulrika Råström, Sari Hirvasoja och Päivi Moberg pratar om en bra personlig assistans.
Podden Omtanken möter finns där poddar finns samt på Omtankens hemsida: www-ommtankenassistans.se