Reaktionen efter assistansbeslutet: ”Vi skålade för livet!”

När Nova Isberg, som är kund hos Omtanken, föddes för drygt tre år sedan var det ett mirakel att hon överlevde.
Nu är livet ljusare för föräldrarna Erika Sjöberg och Joakim Isberg. Den beviljande assistansen och sonen Leo Isberg, tre månader, betyder mycket.
– Vi knäppte en bubbel och skålade över livet, säger Joakim, när han berättar om deras reaktion efter att assistansbeslutet blev klart.

På våren 2020 upplevde Erika Sjöberg och Joakim Isberg en ofattbar mardröm. Dottern Nova föddes med en hjärnskada. Läkarna gav upp hoppet och respiratorn stängdes av med föräldrarnas tillstånd. Då började Nova andas själv och fångade livet.
I dag har Nova vuxit till en charmig ung flicka som sprider kärlek i familjen:
– Hon är så glad och är sällan sur, berättar Erika.
– Livet har absolut blivit bättre. Under det första halvåret låg man och väntade på att hon skulle dö. Sedan slutade man tänka på det och det blev allt bättre, säger Joakim Sjöberg.
* Hur långt framåt kan ni i dag tänka när det gäller Nova?
– Vi kör månadsbasis, svarar Joakim.

Grät över assistansen
I dag är det mycket som är bra. Men det fanns en jobbig period efter att Nova kom hem från sjukhuset.
Det handlade om den personliga assistansen som var så viktig för att Erika och Joakim skulle orka. Först gick det inte bra, men efter kontakt med Omtanken och bistånd med sakkunskap av juristen Andreas Widner gick det bra.
Erika berättar om reaktionen när det kom ett brev med det positiva beskedet:
– Jag öppnande brevet och började gråta. Vi hade ju fått avslag innan och bara beviljats tio timmar. Jag hade absolut inte förväntat mig att det första överklagandet skulle fungera, berättar Erika.
* Hur mycket betydde juristens arbete?
– Detta var möjligt tack vare honom. Han är väldigt bra, förklarar Erika.
Joakim berättar hur de firade:
– Vi knäppte en bubbel och skålade över livet. Vi båda var nog chockade båda två. Vi var glada att hon skulle få tillsyn dygnet runt och vaken natt: Vi skulle få livet tillbaka lite grann. Samtidigt var det en omställning att ha andra personer hemma.

Kompisarna får vänta
Joakim är en av flera assistenter och det märks med vilket engagemang och glädje som han har med sin dotter. Han förklarar att det tidigare kompislivet få vänta. Nu är det Nova som gäller.
* Vad gör Nova glad?
– Hon gillar mycket pussar, bus och att kastas runt, svarar han.
I våras föddes lillebror Leo ytterligare en källa till glädje för familjen. Erika medger at det fanns en oro innan förlossningen, med tanke på vad som hände Nova. Men allt gick bra.
– Vi märker redan att Nova uppskattar sin lillebror. Det är så fint, säger Erika.

Förstår inte
När de skulle bestämma sig för assistansbolag blev det Omtanken, trots att det är många mil mellan Sveg och centrala Dalarna, som är basen för Omtanken.
– Vi är två föräldrar som vill ha ganska mycket koll och vara delaktiga. Omtanken skapade en möjlighet som passade oss. Vi är nöjda med det Omtanken kan erbjuda, säger Erika.
* Hur ser nu på avståndet till huvudkontoret?
– Vi ser inga problem med det. Vi har bra kontakt via telefon. Sedan är det inte långt till Dalarna, menar Joakim.
Erika också blivit aktiv på sociala medier och där haft mycket kontakt med andra föräldrar.
– Det har varit väldigt nyttigt. Innan kände jag mig ganska ensam. Det är inte många som förstår, även om de känner att de förstår. Det kommer de aldrig att göra förrän man själv är i den situationen, säger Erika och fortsätter:
– Här träffar man andra föräldrar som varit med om detta och verkligen förstår känslan.