Profilen: Ulrika Arvidsson ger råd inför assistentvalet

Ulrika Arvidsson har suttit i rullstol i stora delar av sitt liv och har varit kund i Omtanken i princip sedan verksamheten inleddes 1994.
I den här profilintervjun ger hon viktiga råd till personer som precis kommit i situationen att man behöver leva ett liv med personlig assistans:

– Det är viktigt att välja assistenter man trivs med. Man ska kunna vara med dem på ett naturligt och otvunget sätt. Att leva ett bra liv är viktigt, säger Ulrika Arvidsson som är nöjd med hjälpen hon fått av Omtanken genom åren.
– Omtanken är en trygghet främst för framtiden.
Tidigare, när barnen var små, hade hon flera assistenter för att klara vardagen på bästa sätt. I dag har hennes två söner vuxit upp till tonåringar.
– Det gör dem mer självgående, vilket gör att det räcker med att min man (Magnus) är min assistent. Samtidigt är det tryggt att Omtanken finns om situationen skulle förändras i framtiden och jag skulle behöva fler assistenter, säger hon.

Tentavärd
Ulrika Arvidsson har ett jobb som tentavärd på Högskolan Dalarna. Via digitala länkar ser hon till att de som läser på distans, ofta från andra länder, genomför sina tentamina på ett korrekt sätt.
– Men det är ett deltidsjobb. Jag skulle vilja arbeta mer, men en kvinna som är 50 plus och sitter i rullstol är inte så attraktiv på arbetsmarknaden, säger Ulrika Arvidsson.
Hon är utbildad journalist och haft arbete på bland annat dåvarande landstinget i Dalarna, skrivit för en intresseorganisation samt arbetat med webben för SVT Nyhetstecken.

Bokdröm
Men barnafödande och tillfälligheter i livet har inneburit att hon nu söker nya journalistjobb.
– Jag kämpar på med det. Samtidigt drömmer jag om att skriva en bok.
Ulrika Arvidsson berättar att hon har en idé vad boken ska handla om. En roman handlar det om. De gäller mer att tro på sig själv och våga ta steget.
Parallellt med bokplanen gillar hon att arbeta med keramik. Hemma finns flera alster som vittnar om ett stort engagemang inom det här området.
– Det är väldigt rogivande. Både min man och jag har gjort många saker vi har hemma. Det är bra stunder när vi tillsammans kan arbeta med keramiken, säger Ulrika med ett leende.
Bilden ovan visar Ulrika Arvidsson och hennes man Magnus.

Fakta/Ulrika Arvidsson
Är: Kund i Omtanken
Bor: Falun.
Ålder: 54.
Familj: Man och två söner.
Fritidsintresse: Keramik och resor.