Profilen: Mats Wale – företagare med hjälp av assistansen

Tack vare assistansen kan Omtankens kund, Mats Wale, göra det han gillar mest: Att vara entreprenör och driva sitt företag.
– Det är något som jag alltid har uppskattat, säger han.

Mats Wale, 62, har diagnosen Artrogryposis Multiplex Congenita (AMC), som bland annat innebär att de som fått diagnosen lever med medfödda böjda eller stela leder.
Mats Wale kompenserar sin utmaning i livet med ett glatt humör och ett härligt driv i det han gör.
– Det finns saker som jag inte kan göra, men jag tänker inte så mycket på det. Jag fokuserar på de som jag kan göra. Varför ska man krångla till saker och ting, säger Mats Wale med ett leende?

Livet ändrades
Mats Wale bröt armen 2015. Det var en händelse som blev en viktig milstolpe i hans liv. Falu kommun lyfte möjligheten för honom att få personlig assistans, vilket sedan skulle underlätta hans vardag.
Resultatet blev att han i dag har två personliga assistenter: Hustrun Monica Wale samt en assistent som är hos honom på vardagarna.
– Detta har förenklat mitt liv väldigt mycket, säger Mats Wale.
Framför allt har det inneburit att han kunnat sköta företaget på ett enklare sätt:
– Jag får bland annat hjälp med att plocka saker från hyllorna och därmed blir det enklare för mig att paketera, skicka och sälja varor, säger han.

Företagaren Wale
Därmed kommer vi in på företagaren Mats Wale, som berättar att han ända sedan barndomen varit intresserad av att driva företag samt sälja varor och tjänster.
Hans nuvarande företag bildades 1999 och har genom åren erbjudit tjänster som exempelvis datasupport, skapande av hemsidor och elektronikservice. På senare år driver han också en webbhandel (www.dynky.se). Där säljer Mats Wale flera olika praktiska varor som gör vardagen mer innehållsrik. Det är alltifrån områden som belysning, spel, lek, och mode till teknik.
Det är här som Mats Wales personliga assistent gör nytta genom att hämta ner saker beställda saker från hyllorna så att Wale kan paketera varorna.
– Lampor, kablar och batterier är min grej, säger Mats Wale och berättar att han dagligen surfar på nätet för att se vad som är populärt inom samhället.

Stolt man
Han är märkbart stolt över att vara entreprenör och följer gärna tv-programmet Draknästet. Ett program där entreprenörer, under utveckling, söker riskkapital till deras projekt.
– Det är mitt favoritprogram. Man får verkligen en kick av att se det.
* Vad har du för råd till andra som drömmer om att starta ett företag?
– Våga starta och prata inte bara om det, svarar Mats Wale.
Han har också en fritid. Då trivs han bäst med att vara ute på cykelbanorna med sin specialgjorda cykel.
– Den används flitigt. Men då måste jag få hjälp med min assistens för att få av och på den på bilen, säger Wale.

Fakta/Mats Wale
Allmänt: Har en funktionsnedsättning, är entreprenör och är kund hos Omtanken.
Viktigt: ”Mina personliga assistenter”.
Ålder: 62.
Bor: I Falun tillsammans med hustrun Monica
Fritidsintresse: Sin fru Monica, sina barn Malin och Susanna med familjer, sina vänner och sin specialgjorda cykel.