Profilen: Marica Svensson om hur man skapar ett bra assistentteam

Marcia Svensson, som är en del av Omtankens sydligaste assistensgrupp med bas i Trelleborg, lever för att hjälpa andra människor.
Här ger hon tips om hur man skapar ett bra samarbete inom en assistentgrupp och hur man blir en bra personlig assistent.

För Marcia Svensson har det alltid varit en självklarhet att hjälpa andra människor. Därför var det naturligt för henne att läsa barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet för att sedan jobba på äldreboende och därefter studera till undersköterska.
– Jag vill vara en hjälpande hand åt människor som inte kan göra saker som de själv inte klarar av, säger Marica Svensson.
När hennes svärmor, som är personlig assistent åt en manlig kund i Trelleborg, tipsade att det fann en plats ledig i deras assistentgrupp, då nappade Marica. Hon sökte och fick tjänsten.

Bra team
Nu har det gått tio år och hon är kvar hos samma kund.
– Jag trivs jättebra och vi har ett mycket bra samarbete med kunden. Vi läser av varandra på ett bra sätt, säger Marica Svensson, som samtidigt hyllar assistentgruppen som består av fem ordinarie assistenter plus vikarier.
– Vi har alla varit här i många år och känner varandra mycket bra. Vi har alla en passion för yrket. Det gör att vi har blivit en så bra assistentgrupp.
* Vad är viktigast att tänka på för att skapa en bra och väl fungerande assistentgrupp?
– Det är viktigt att lyssna på kollegorna och hjälpa varandra samt att ta hänsyn. Kort och gott att finnas till för varandra, samt kunna ge och ta.
* Hur blir man en bra personlig assistent?
– Genom att vilja vara medmänniska och ha en drivkraft att hjälpa andra.
Dessa insikter sammantaget gör att den manlige kunden i Trelleborg kan leva ett bra liv.

En bra dag
Marica Svensson berättar hur en bra dag ser ut med kunden:
– Det är när allt fungerat. När han mår bra, mår jag bra. Det visar han genom att skratta och vara glad.
Detta är Omtankens sydligaste assistentgrupp. I Trelleborg, långt ifrån huvudkontoret i Borlänge. Han blev kund i Omtanken för många år sedan via vänner och personliga relationer. Det är en kundrelation som bestått genom åren.
– Det har gått bra. Visst, ligger Borlänge långt borta, men det finns telefon och vi får regelbundet besök av Omtanken.  Vi känner samhörighet, säger Marica Svensson.

Fakta/Marica Svensson
Bor: Trelleborg
Ålder: 33
Familj: Man och två döttrar
Fritidsintresse: Familjen, umgås med vänner, och engagera sig i sina döttrars intressen