Profilen: Hos Lotta Haraldsson vilar inga ledsamheter – trots utmaningar

– En bra dag är när en assistent kommer och tar hand om mig och vi sedan har trevligt, säger Lotta Haraldsson, som är kund på Omtanken.
Trots flera utmaningar hon oftast glad och tar för sig av livet.
– Här vilar inga ledsamheter. Jag är en glad person, säger hon och ler varmt.

Lotta Haraldsson, som sitter i rullstol, är extra glad för två viktiga delar som präglar hennes liv:
1) Hennes personliga assistenter:
– Jag har så snälla assistenter. De ställer upp på mig till 150 procent (skratt). Det är tack vare assistenterna som jag har det så bra. Annars hade jag gått under jorden, säger Lotta Haraldsson och berättar hur extra viktiga som assistenterna har blivit när hennes syn nu blivit sämre.
– Det går åt fel håll och här får assistenterna vara med och syntolka. De är bra på det.
Hon berättar att assistenterna bland annat får berätta för henne vad som sker i bland annat tv. Det har hänt att de får referera en hockeymatch på tv.
2) Omtankens aktiviteter!
– Jag försöker vara med på så många aktiviteter som det går. Det är jättebra att Omtanken arrangerar dessa aktiviteter. Det är ett sätt för mig att komma ut och träffa andra, säger Lotta Haraldsson.
Musik och dans är två av hennes stora intressen. Innan pandemipausen åkte hon ofta ut, från hemmet i Avesta, och dansade till olika dansband. Då har hon, med all rätt, tagit plats på dansbanan med assistenten. Alla måste få ju dansa.
– Jag dansar helst till bugglåtar. Mina assistenter dansar riktigt bra, säger hon och signalerar att det kommer bli fler dansbesök när pandemin släpper.
På bilden syns Lotta Haraldsson tillsammans med Anna-Lena Burgman som är en av hennes fem personliga assistenter.