”Pappa-profilens” råd: Omge dig med ett nätverk!

Papparollen till barn med funktionsnedsättningar.
Detta präglar denna profilintervju med Fredrik Berggren som har en 15-årig dotter med flera utmaningar livet.
Här är hans råd till andra pappor som just fått barn med funktionsnedsättningar:

– Det kommer att bli svinjobbigt i perioder. Försök att omge dig med ett nätverk som kan stötta dig eftersom kontakter med Försäkringskassan, vården och kommunen kommer att bli jobbiga. Då är det bra att kunna prata med andra om detta. Om man håller igen med tankarna blir det drygt. Samtidigt kommer ditt barn att ge så mycket, säger Fredrik Berggren.

Pappor i skuggan
Ofta har papporna hamnat lite i skymundan när man pratar om livet med barn med funktionsnedsättningar. Det är också oftast kvinnor som på olika sätt arbetar inom det här området. Från personliga assistenter till handläggare på kommuner och Försäkringskassan. I Omtankens serie av profilintervjuer lyfter vi nu fram en pappa och hans tankar.
Fredrik Berggren bjuder på så många olika inspel och aha-upplevelser.
Han är pappa till en Tekla 15 år som han beskriver såhär:
– Hon är född med en CP-skada och allt som hör till med epilepsi, skolios och en massa annat joks. Men hon är glad i livet, är positiv och älskar att vara ute i det sociala och umgås. Nu när hon är tonåring jag duger mest åt att swisha pengar, säger Fredrik Berggren och skrattar.
Samtidigt glömmer han inte sina två övriga barn som är tio och fem år. Han betonar vikten av att vara bra pappa till alla tre barnen även om Tekla, med sina utmaningar, fått mycket fokus. Här är han extra glad att samspelet mellan syskonen fungerar så bra.

Inte värre
Fredrik Berggren berättar om kampen för att skapa ett bra liv åt Tekla. Sjukhusbesöken har varit många och arbetet har varit intensivt för att hon ska få bästa stödet av samhället:
– Ibland har det varit så att jäkla drygt. Det har jag kunnat säga till andra, exempelvis till vänner. Då har det varit dags att gå ut käka god middag, gå ut på bio eller ladda batterierna för att orka nästa dag. Detta går inte över som en förkylning, säger Fredrik Berggren, som inte gillar att man tycker synd om honom.
– Man kan höra: ”Jag ska inte gnälla för du har det mycket värre!” Jag brukar svara: ”Jag har inte värre. Det kan vara svindrygt att din unge har feber i typ två veckor och det ställer till det för dig. Du kan exempelvis tvingas ”vabba” från jobbet, trots att det är mycket att göra på jobbet.”
Fredrik Berggren fortsätter:
– Jag kan tycka det är superdrygt om min som blir förkyld. Det kan ställa till det i min planering.

Ena fruktan
I dag har Tekla assistans dygnet runt. Det fungerar bra. Det är också hans enda fruktan i livet.
– Det enda som känns drygt är om Försäkringskassan ringer och på en dag vänder upp och ner på livet. Det är enda oron som jag har. När de börjar ifrågasätta andning som ett grundläggande behov är man inte stöddig.

Fakta/Fredrik Berggren
Aktuell:
Pappa till dottern Tekla som har flera funktionsnedsättningar.
Bor: Säter.
Ålder: 41.
Yrke: Programmerare.
Familj: Sambo och tre barn.
Fritidsintresse: Idrott och att se idrott med mina barn. All form av idrott som fotboll, hockey och innebandy.