Profilen: Caroline Nilsson sin dotter: ”Gränslös glädje och bottenlös sorg”

Vi fortsätter profilserien, om kunder, assistenter och anhöriga inom Omtankens verksamhet: Här presenteras Caroline Nilsson, som berättar hur det är att vara mamma till en dotter med funktionsnedsättning.
Hon har också viktiga tips till föräldrar som precis hamnat i liknande situation.

När Caroline Nilsson berättar om hur det är att vara mamma till Christine Nilsson, som är kund i Omtanken, handlar det om gränslös glädje, eufori, glädje, stolthet till bottenlös sorg och förtvivlan. En känslomässig berg- och dalbana som de flesta föräldrar i liknande situation förstår, men kan vara svårt att inse för andra föräldrar som inte hamnat i den situationen.
– Vårt liv är inte som andras. Genom åren har man blivit luttrad och mer hårdhudad i kampen för vad Christine har rätt till, säger Caroline Nilsson.
Familjen Nilsson bor i Sundsvall och består av mamma Caroline, pappa Håkan, sonen Liam, snart 7, samt dottern Christine, snart 20.

Ifrågasättande som mamma
Christine Nilsson har en mix av diagnoser som kan sammanfattas med autism och utvecklingsstörning vilket innebär att hon har assistans dygnet runt. Teamet består av fyra assistenter samt mamma Caroline som hoppar in ibland.
– Ibland kan jag känna ett ifrågasättande av mig som mamma. Varför fick jag ett barn med handikapp och inte kan klara det själv? Hur ska jag kunna räcka till? Tidigare tittade jag ofta ner i backen, men i dag tänker vi inte be om ursäkt för assistansen, säger Caroline Nilsson och signalerar att hon alltid kommer att kämpa för det som dottern har rätt till.

Sorg och glädje
Det är med mycket energi i rösten som Caroline Nilsson berättar om livet med dottern som innehåller så många delar.
Bland annat handlar det om sorgen:
– Hela den här resan är förknippad men en stor sorg. Det är så mycket vi inte kommer att få uppleva. Jag vet att det är själviskt, men det är en sorg att inte få uppleva hennes första kärlek, hennes egna flytt hemifrån, första jobbet, hennes bröllop och de egna barnen. Det är en sorg, säger Caroline Nilsson och fortsätter bestämt:
– Samtidigt har hon gjort mig till en gigantisk mycket bättre människa men insikt av andra människors behov, hur man ser på livet och värderar livet. Allt detta är svårt att förklara för många människor. Man måste uppleva det själv för att riktigt förstå känslorna som går upp och ner.

Råd till unga
Samtidigt inträffar det regelbundet att unga par får barn där allt inte gick som det var tänkt. Till dessa föräldrar till funktionsnedsatta barn har Caroline Nilsson några viktiga råd:
– Våga prata om det som hänt. Våga gapa och be om hjälp. Ta absolut inte ett nej. Skäms inte för ert barn, utan gör som Lejonkungen. Lyft upp barnet och var stolt, säger Caroline Nilsson med skärpa i rösten.
Här är det också viktigt att det finns hjälp att få i kampen för sitt barn. Bland annat från ett assistansbolag.

Fakta/Caroline Nilsson
Bor: Sundsvall
Ålder: 43
Familj: Maken Håkan, samt barnen Christine och Liam.
Fritidssysselsättning: Intresserad av kriminologi (”Gillar att lägga näsan i blöt”), läsa böcker och lägga pussel.

Bilden ovan visar Caroline med dottern Christine.