Det är inte bara Omtanken Assistans som uppmärksammar att LSS-reformen nu fyller 30 år.
Även Riksförbundet FUB uppmärksammar detta jubileum. Bland annat genom att redovisa att LSS ger samhället 5,2 miljarder kronor per år.
De flesta som på olika sätt har ett arbete, som berörs av LSS, eller har beslut om stöd enligt LSS, får ofta höra hur mycket LSS kostar samhället.
Det är inte roligt, eftersom det är svårt att värdera vad möjligheter att kunna leva ett värdigt liv, är värt i pengar.
Men nu presenterar FUB en undersökning som tydligt visar att LSS har en positiv ekonomisk effekt för samhället. Det gäller bland annat personer som får assistans enligt LSS, personliga assistenter och tjänstemän. Alla ni kan nu sträcka på er och känna att ni bidrar ekonomiskt till samhället.
Positiva effekter
Det är företaget Payoff, som på uppdrag av FUB, gjort en undersökning som visar att det samhällsekonomiska värdet av LSS är 5,2 miljarder kronor.
Positiva LSS-beslut innebär bland annat att:
√ Anhöriga klarar av att jobba mer. Ofta heltid och även utverkas inom yrket. Det minskar risken för ohälsa och sjukskrivning.
√ Intellektuellt funktionsnedsatta har större möjlighet att hålla sig friska om de har ett bra stödbeslut enligt LSS. Sjukvården belastas mindre.
√ Fler kvinnor kommer ut i arbetslivet. Annars visar studier att det är mammor till funktionsnedsatta barn som stannar hemma eller går ner i arbetstid om barnet inte får ett bra LSS-beslut. Detta påverkar också mammornas hälsa.
Dessutom vet vi att:
√ Ungdomar, som blir vuxna, får större möjligheter att skaffa eget boende och arbete efter förmåga.
√ Alla som arbetar inom LSS betalar skatt och för många personer är jobbet som personlig assistent en första väg in i arbetslivet.
Färre beviljade insatser
Tyvärr finns det enbart en bild att LSS kostar samhället mycket pengar. Det har bland annat inneburit att antalet beviljade LSS-insatser per person har minskat med 14 procent sedan 2010.
– Det stora fokuset på kostnader inom LSS underminerar LSS som rättighetslag och innebär väldigt negativa konsekvenser för personer med IF och deras anhöriga, säger Christina Heilborn, Riksförbundet FUB:s förbundssekreterare.
Anders Lago, som är förbundsordförande i FUB tillägger:
– Att det ger konsekvenser, inte bara för individen, utan även för samhället finns nu svart på vitt. FUB hoppas att detta får regeringen att reagera och genomföra kraftfulla åtgärder omgående.
Ni bidrar
I väntan på en sådan utveckling är det viktigt att alla ni som får personlig assistans, enligt LSS, alla anhöriga och alla ni som arbetar som personliga assistenter eller är tjänstemän känner att ni också bidrar till positiva effekter i samhället.
Länk till rapporten som nämns i denna artikel:
https://www.fub.se/wp-content/uploads/2024/04/rapport-payoff-240407.pdf