Profilen: Aurora Dömstedt – Omtankens nordligaste kund

Sanna Dömstedt jobbade under en period som personlig assistent i Falun.
Hon flyttade sedan till Örnsköldsvik där dottern Aurora föddes med Wolf Hirchhorn syndrom.
I dag är Aurora Dömstedt Omtankens nordligaste kund. Detta är berättelsen om henne.

När Sanna Dömstedt bodde i Falun jobbade hon som personlig assistent under åren 2012 till 2013. Hennes närmaste chef var Maria Hagman, som i dag är kund- och personalansvarig på Omtanken.
Åren gick och Sanna träffade Christian. De fick tillsammans dottern Aurora, som föddes med Wolf Hirchhorn syndrom, vilket är en ovanlig form av kromosomavvikelse.
Plötsligt fick Sanna Dömstedt nytta av sina tidigare kunskaper som personlig assistent:
– Det ser jag på två vis. Som assistent vill jag göra det allra bästa för Aurora. När de andra assistenterna kommer till vårt hem vill jag fixa allt från start och göra klart det mesta, precis som jag skulle vilja ha det som assistent, säger Sanna Dömstedt och signalerar att då kan kraven på kvalité bli extra höga.
– Men samtidigt ser de andra assistenterna inte bara mig som mamma. De vet att jag också kan assistentjobbet. Dessutom kan jag mycket om hjälpmedel, som man kan fråga efter. Jag insåg också tidigt vikten av att söka assistans på ett bra sätt, berättar Sanna Dömstedt.

Till Omtanken
Hon tog kontakt med Maria Hagman, sin tidigare chef och kollega. De ordnade en bra assistans och skapade ett bra liv åt Aurora Dömstedt via en annan assistansanordnare. Men när det bolaget upphörde med verksamheten följde Dömstedts, med Maria Hagman till Omtanken, trots avståndet mellan Örnsköldsvik och Falun.
– Kopplingen till den som är kundansvarig och ett bra stöd i vardagen är viktigare än det geografiska avståndet. Vi är nöjda med Maria Hagman och Omtanken, säger Sanna Dömstedt och fortsätter:
– Men det är klart. Det hade kanske varit kul att vara med på aktiviteterna. Omtanken arrangerar ju en hel del aktiviteter.

Auroras vardag
Vardagen är viktig och det är lätt att ta upp de saker som Aurora Dömstedt är sämre på, som kommunikationen motoriken. Men, som anhörig, det är bättre och viktigare att fokusera på det som hon klarar av.
– Helt riktigt och Aurora visar bestämt vilken musik hon vill lyssna på i sin Ipad. Det är alltifrån Imse vimse spindel till AC DC, säger Sanna Dömstedt och skrattar.
Hon berättar sedan om dotterns fotbollsintresse:
– Hon gillar att se fotboll och det ska helst vara matcher där de pratar spanska eller portugisiska. Där de pratar så fort. Här har hon ett gemensamt intresse med sin pappa.
* Hur ser framtiden ut för Aurora Dömstedt?
– Det är inget jag brukar tänka på. Det kommer förmodligen att se ganska lika ut när hon blir tonåring eller vuxen. Men det tar vi efterhand när den tiden kommer. Nu är vi här och nu, svarar Sanna Dömstedt.
På bilden syns mamma Sanna med sin dotter Aurora Dömstedt.