I den här profilintervjun presenterar vi Andreas Widner. Målaren som blev jurist och hjälpt så många funktionsnedsatta och anhöriga till ett bättre liv.
– Jag har mött många glada människor. Men jag har också mött fruktansvärt många förtvivlade personer som fått avslag. Båda situationerna är drivkraft för mig, säger Andreas Widner, som är uppskattad jurist i Omtanken.
När Andreas Widner gick ut gymnasiet började han arbeta som målare. Därefter avlöste tillfälligheterna i hans yrkeskarriär.
Han läste upp sina betyg på komvux och såg av en slump att det fanns en kurs i juridik som han hoppade på.
Han började sedan läsa juridik på universitetet i Örebro. Under den tiden blev det tillfälligt arbete på ett gruppboende där han kom i kontakt med personer med funktionsnedsättningar.
Till assistansen
Tillfälligheter gjorde sedan att han började jobba på Migrationsverket för att sedan 2011 komma till Humana som jurist.
Där blev Patrik Ahlvin hans närmaste chef. De uppskattade att arbeta tillsammans, vilket påverkade hans nästa steg i karriären:
När Patrik Ahlvin lämnade Humana för att inleda en ny resa inom assistansbranschen, som bland annat innebar huvudägarskap i Omtanken, följde Andreas Widner med. Nu har han varit jurist på Omtanken i drygt ett år. En tid där många uppskattat hans insats för att skapa rättvisa inom assistansen.
Om drivkraften
I en intervju i Omtankens egen skift berättar Andreas Widner vad som driver honom i jobbet:
– Jag har alltid haft svårt för orättvisor. Rätt ska vara rätt. I samband med sommarjobbet på gruppboendet såg jag bland annat saker som trassel med vissa gode män. Tjejer och killar som inte fick göra samma saker som icke funktionsnedsatta. Samtidigt kom färdtjänsten lite som den tyckte. Allt detta väckte mitt intresse för dessa frågor, berättar Andreas Widner.
Assistans idag
På senare år har han på nära håll kunnat se urholkningens effekter av LSS.
– Det fanns en tid när det handlade om ansökan, hembesök, utredning, beslut, en känsla om vi är nöjda eller inte. Cirka 80 procent av ansökningarna gick bra.
– I dag är det ansökan, utredning, avslag. Därefter får man driva process. Det är en frustration. Man letar möjligheter att avslå, snarare än tvärtom.
* Hur arg är du över den utvecklingen?
– Jag är mer frustrerad att man inte kan förutspå ett resultat Det blir inte på lika villkor, vilket kan irritera mig.
* I ditt jobb måste du ha mött många besvikna familjer?
– Jag har sett fruktansvärt många förtvivlade familjer. Samtidigt har jag mött många glada människor. Det är en drivkraft att kunna hjälpa dem till ett bra liv. Men det är också en drivkraft arbeta vidare när det först inte går som man tänkt sig.
* Vad hoppas du mest på inför 2022?
– Att regeringens utredning ”Stärkt assistans” ska bli klar och regeringen infriar många av de löften som ska innebära att utvecklingen med assistansen vänder åt rätt håll igen. Tanken med utredningen är att samhället ska återgå dit där den personliga assistenten var tänkt från början.
Fakta/ Andreas Widner
Gör: Jurist på Omtanken
Bor: Örebro.
Ålder: 44
Familj: Fru och tre barn
Fritidsintresse: Främst fotboll och ishockey. Både tittar på idrott och är fotbollstränare i mellandotterns lag. Längtar efter att åter igen kunna få åka till England på fotbollsresa.