Nytt poddavsnitt: Mariam efter positiva assistansbeskedet: ”Livet har fått en chans”

Avsnitt 36: Miriam Hakeem, från Falun, har i flera år, försökt att få assistans genom Försäkringskassan åt sonen Jacob Hakeem, snart 12 år.
Det var en tid av förtvivlan. Men nu ger Försäkringskassan assistans åt Jacob och hela familjen kan leva.

– Det känns som livet och Jacob har fått en chans igen. Vi har kämpat så in i kaklet, min man och jag, säger Miriam och bubblar av glädjetårar.
Annat var det fyra år sedan. Då grät Miriam av förtvivlan.
De fick avslag om assistans av Försäkringskassan åt sonen Jacob Hakeem, som har en svårare form av Downs syndrom, autism och andra utmaningar.

Det var början på extra hårda år för familjen Hakeem, som består av mamma Miriam, pappa Niel och sönerna Jacob och Elias. Det gällde att få ihop hela familjens livspussel. Inte bara Jacobs, som fick assistans av kommunen så småningom.
Men kampen gällde ett positivt besked från Försäkringskassan, som skulle skapa en ökad trygghet. Men inget positivt hände.

Hon berättar att hon i samband med senaste ansökan till Försäkringskassan haft tankar på att låta sonen bo på ett barnboende med skola någonstans i landet. Utifall det skulle bli ett nej igen.

Så kom vändningen. Hon kom till Omtanken Assistans i april 2022. Det fanns då en drivkraft att skicka in en ytterligare ansökan till Försäkringskassan. Men Miriam, som blivit mycket kunnig inom LSS, ville vänta in en ny lag som skulle öka barns möjligheter att få assistans enligt LSS Den nya ansökan kom i precis rätt läge.

En tid senare körde Miriam storebror Elias till skolan när Maria Hagman, kund- och personalansvarig på Omtanken, ringde för att ge ett glatt besked.

Detta avsnitt av Omtanken möter visar så tydligt vad personlig assistans betyder för både kunden och anhöriga.
Omtanken möter är en podd som ges ut av Omtanken Assistans. Redaktör är Anders Hansson.
Klicka på länken och lyssna: