Nu hjälper Anna Holmlund andra hjärnskadade

I sex och ett halvt år har Anna Holmlund kämpat för sitt nya liv. Från att vara världens bästa skicrossåkare till en kamp för att överleva och skapa en bra vardag.
Nu vill hon också hjälpa och inspirera andra som drabbats av allvarliga hjärnskador. Genom föreläsningar, forskningar, förmedling av utrustning och goda råd.

Omtanken har hälsat på hos Anna Holmlund i Sundsvall där hon berättar om fortsättningen av sitt nya liv.
Anna Holmlund var en världsstjärna i skidcross, med OS- och VM-brons samt 19 världscupsegrar, när hon den 19 december 2016 föll allvarligt under en träning i italienska Innichen. I fyra månader låg Anna Holmlund nedsövd innan hon vaknade med en hjärnskada. Då fick hon börja kampen för att komma tillbaka som människa.
I flera år har Anna Holmlund tränat stenhårt och aktiverat kroppsdel för kroppsdel. När Omtanken kommer på besök i lägenheten står hon i en barr, tills synes utan att göra något, men det är en viktig träning.
– Jag tränar på att stå utan att hålla i mig, förklarar hon.


Här tränar Anna Holmlund på att stå själv
utan att hålla i sig. en viktig situation vardagen.

Tar trapporna
Anna Holmlunds lägenhet ligger på nionde våningen och har en vacker utsikt över Sundsvall. Hon bestämde sig tidigt för att vägra använda hissen. Hon skulle ta trapporna som träning, vilket inneburit mycket kämpande i trapphallen med assistenterna som också fått kondition.
Hon berättar att funktionerna i kroppens högra halva fungerar sämre, liksom att talet är en utmaning.
Men det är ändå mycket som gått framåt. Hon kan exempelvis gå själv utan stöd i lägenheten: Bara med en käpp. Hon har också börjat simma.
– Än så länge crawlar jag med en arm. Jag klarar 1000 meter. Jag skulle vilja bli bättre och kunna klara crawla Vansbrosimningen, säger hon också att simning är roligare än exempelvis åka i skidbacken med sitski.
– Vinteridrotterna har jag gjort redan. Nu vill jag simma, fast utan tid och inte tävla.


Anna Holmlund på sin arbetsplats i lägenheten. Hon har
kommit långt efter olyckan. Nu vill hon hjälpa andra
hjärnskadade att komma tillbaka.

Inte accepterat
Trots alla framsteg är Anna Holmlund otålig och har fortfarande har svårt att acceptera olyckan:
– Jag har tyvärr inte accepterat det som hänt. Inte riktigt än. Varje morgon vaknar jag och hoppas att det skett ett genombrott i kroppen, men sedan går jag upp och märker att det är precis som vanligt, säger Anna Holmlund.
Hon berättar att det finns jobbiga dagar, men att de ljusa dagarna blir allt vanligare.
Många i hennes närhet vittnar om en fantastisk utveckling sedan olyckan.
I samband med den här intervjun noterar pappa Lars Holmlund exempelvis att hon börjat röra höger tumme på ett nytt och positivt sätt.

Blivit kär
Förutom de fysiska framstegen har det hänt mycket i hennes övriga liv.
Hon har fått ett arbete i Sundsvall.
Varannan vecka bor hon i Borlänge och studerar på Fornby folkhögskola. Ett program som passar för hjärnskadade.
Där har hon sin kärlek – Jocke – som också fått en hjärnskada.
– Han betyder mycket för mig och jag förhoppningsvis för honom, säger Anna Holmlund.

Assistenterna
Med på denna resa har hon sina personliga assistenter som hon kallar för sin förlänga högerarm och högerben.
Pappa Lars Holmlund säger att hon fått bra hjälp av Försäkringskassan, men efterlyser bättre insikt från kommunen vad LSS handlar om, liksom ett mer utarbetat samarbete mellan regionerna.
– Jag ser helst att staten tar huvudansvaret för LSS, säger Lars Holmlund.


Anna Holmlund med sin OS-medalj som hon är så stolt över.

Föreläser och hjälper
Samtidigt har Anna Holmlund börjat föreläsa om sitt liv före och efter olyckan. Det är uppskattade föreläsningar som följs av en frågestund.
– Det känns bra. Vissa  bland publiken gråter, andra skrattar och en del är som vanligt. I framtiden skulle jag vilja kunna leva på mina föreläsningar, säger hon.
Detta är ett led i Anna Holmlunds vilja att kunna hjälpa andra, som genom stroke eller andra olyckor, fått hjärnskador som förändrat livet.
Nu orkar Anna Holmlund också tänka på andra.
Det har exempelvis skett genom att hon förmedlar sina tidigare träningsredskap, samt råd och tips till andra nyskadade.
Hon ställer också upp med stöd och hjälp till forskare i deras arbete för att uppfinna redskap som ska kunna bidra till ett bra liv för personer med hjärnskador.
– Här är det viktigt att tänka utanför boxen, säger Anna Holmlund som ger följande råd till personer som drabbats av hjärnskada:
– Fokusera på det ni kan och sedan hoppas på att det fungera. Sedan är simning en bra träning.
Pappa Lars Holmlund tillägger:
– För oss anhöriga handlar det hela tiden om att stödja och stimulera. Då tror jag man kan ta både stora och små steg och framgångar.
ANDERS HANSSON
++++
Lyssna på Anna Holmlund
Lyssna gärna på Anna Holmlund och hennes pappa Lars Holmlund i podden Omtanken möter. Där berättar bland annat Anna och Lars Holmlund mer utförligt om hennes nya liv, vilket kan ge inspiration till andra familjer i liknande situation.
Avsnittet hittar du på www.omtankenassistans.se eller där alla andra poddar finns, som exempelvis Podcaster eller Spotify. Sök på Omtanken möter.