Mariam efter positiva assistansbeskedet: ”Livet har fått en chans”

Många förtvivlande föräldrar har blivit nekade till personlig assistans åt sina barn.
Men detta är en solskenshistoria, i text och nedan i ljudform, om Miriam Hakeem, från Falun. Hon har i flera år, försökt att få assistans genom Försäkringskassan åt sonen Jacob Hakeem, snart 12 år.
Det var en tid av förtvivlan. Nu ger Försäkringskassan assistans åt Jacob och hela familjen kan leva.

– Det känns som livet och Jacob har fått en chans igen. Vi har kämpat så in i kaklet, min man och jag, säger Miriam och bubblar av glädjetårar.
Annat var det fyra år sedan. Då grät Miriam av förtvivlan.
De hade precis sökt assistans genom Försäkringskassan åt sonen Jacob Hakeem, som har en svårare form av Downs syndrom, autism och andra utmaningar.
Familjen, likt deras omgivning, såg ansökan som en formalitet. Intyg från habiliteringen fanns och de hade informerat familjen om att söka assistans. Men det slutade med avslag.
– Vi sökte assistans utan hjälp vid första ansökan, vilket vi inte borde ha gjort. Men det var så självklart för oss att Jacob behövde hjälp. Därför blev vi så förvånade när avslaget kom. Vi hade nog lite otur eftersom regeringens regleringsbrev om LSS skickades ut strax innan, säger Miriam.

 Många tårar
Det var början på extra hårda år för familjen Hakeem, som består av mamma Miriam, pappa Niel och sönerna Jacob och Elias. Det gällde att få ihop hela familjens livspussel. Inte bara Jacobs, som fick assistans av kommunen så småningom.
Men kampen gällde ett positivt besked från Försäkringskassan, som skulle skapa en ökad trygghet. Men inget positivt hände. Under dessa år grät Miriam många gånger av förtvivlan:
– Man var helt slutkörd och slut som människa, säger Miriam.
Hon berättar att hon i samband med senaste ansökan till Försäkringskassan haft tankar på att låta sonen bo på ett barnboende med skola någonstans i landet. Utifall det skulle bli ett nej igen.
– Jag hade kollat på skolor och boende. Jag var mentalt beredd. Vi orkade inte och andra i vår omgivning förstod inte hur vi orkade.

Vändningen
Men så kom vändningen. Hon kom till Omtanken Assistans i april 2022. Det fanns då en drivkraft att skicka in en ytterligare ansökan till Försäkringskassan. Men Miriam, som blivit mycket kunnig inom LSS, ville vänta in en ny lag som skulle öka barns möjligheter att få assistans enligt LSS:
– Jag har lusläst det mesta inom LSS (skratt). Den här gången orkade jag inte få ett nej igen, utan ville att vi skulle vänta in lagen. Jag visste att då var chansen större, berättar hon.
Ett SIP-möte med kommunen, habiliteringen, Omtanken, skola och vårdnadshavare mynnade ut i ett nytt möte med kommunen gällande Jacob. Kommunen skickade därefter en indikation till Försäkringskassan. Något kommunen egentligen ville göra året innan i samband med ny bedömning. Då valde Jacobs föräldrar att avvakta, Bland annat ville de vänta in den nya LSS-lagen för personlig assistans. Den nya ansökan kom i precis rätt läge.

Glädjebeskedet
En tid senare körde Miriam storebror Elias till skolan när Maria Hagman, kund- och personalansvarig på Omtanken, ringde för att ge ett glatt besked…
– Jag hörde på hennes röst att det var något utöver det vanliga. Det blev glädjetårar och jag var tvungen att stanna bilen. Det kändes som att livet och Jacob fick en chans igen. Nu kommer det att finnas utrymme för att räcka till även för storebror. Man får luft att andas igen.
Det har gått några veckor sedan beskedet kom. Men Miriam får fortfarande glädjeattacker och gråter ofta glädjetårar. Nu kan hon med positiva känslor se fram emot en framtid för hennes familj.
– Jag vet att det är en okänd mark att skapa en fungerande assistans åt Jacob. Men man kan ändå slappna av och man får ju hjälp av Maria (Hagman) på Omtanken. Hon har varit en klippa genom hela processen, säger Miriam.
HÄR NEDAN KAN NI LYSSNA PÅ MIRIAM HAKEEMS BERÄTTELSE. BARA ATT KLICKA PÅ LÄNKEN: