Mamma om LSS: ”Jag är glad att min dotter är född i Sverige”

Vår serie om LSS-reformen, som i år fyller 30 år, fortsätter med Helene Byström.
Hon har dottern Amanda, 34, som har en cp-skada.
Amanda har haft nytta av LSS-reformen ända sedan den kom för 30 år sedan.

– Ja, hon fick assistans tidigt och måste ha varit med från början. Amanda har alltid haft assistans i någon form, säger Helena Byström.
Hon berättar att LSS alltid har varit en naturlig del av dotterns liv och säger att de aldrig har varit oroliga för LSS-reformens framtid:
– Nej, det har jag inte varit. Men jag inser att LSS kostar mycket pengar för staten. Det ser man bland annat på rapporterna från Försäkringskassan, som visar hur mycket pengar Amanda får. Då är hon bara en person. Det är en jättedyr lag, men här är det också viktigt att poängtera att reformen genererar pengar till samhället, bland annat genom många arbetstillfällen, säger Helene Byström.

Har skyldigheter
Hon poängterar hur viktigt det är att de som har nytta av LSS, både personer med funktionsnedsättning och anhöriga, inser att det är en rättighetslag, som också innebär skyldigheter.
– Vi har skyldigheter att värna LSS-reformen och sköta den. Att exempelvis göra rätt med arbetstider. Därför blir man ledsen om det missbrukas.

”Kommit långt”
Helene Byström håller med om att det många gånger är för svårt att få LSS och att bedömningarna är obehagliga och ofta ologiska. Hon ser dock lagen både ur ett handikapps perspektiv och ett samhällsperspektiv.
– Men sammanfattningsvis tycker jag att Sverige kommit långt i det här sammanhanget. Jag är glad att min dotter är född i Sverige, säger Helene Byström.
Bilden visar Helene Byström och hennes dotter Amanda.