FUB-ordförandens råd till de som får LSS-avslag: ”Ge inte upp!”

Anders Lago, förbundsordförande i FUB, bekymrad över utvecklingen av LSS-reformen som fyller 30 år. Nu uppmanar han alla, som får avslag, att kämpa vidare:
– Ge inte upp! Det går att överklaga. Det är tufft att vinna eftersom även hos domstolarna är det låg kunskap. Därför bör man ha juridisk hjälp, säger han.

Det är inte bara Omtanken Assistans som särskilt uppmärksammar att LSS-reformen i år fyller 30 år. Det gör även Riksförbundet FUB, som arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska ha ett bra liv. Även andra funktionsnedsatta i samhället har också nytta av deras arbete.
I en specialintervju för Omtanken Assistans ger Anders Lago, förbundsordförande i FUB, sin syn på LSS-reformen efter 30 år:
– LSS mår dåligt. De senaste tio åren har reformen urholkats. Kommuner och domstolar tolkar lagen på ett helt annat sätt än vad ambitionen var en gång i tiden.

”Strider mot lagen”
Anders Lago fortsätter bekymrat:
– Kunskapen är otroligt låg bland landets politiker angående personer med funktionsnedsättning.
* Stämmer det att vissa kommuner har anlitat konsulter med specifik uppgift att ger råd hur man sparar på LSS?
– Absolut. Vi har exempel på det. Många av landets kommuner har infört egna riktlinjer för hur handläggarna ska hantera LSS. Något som jag hävdar att i en del fall strider mot lagen.
* Vad kan de som har en funktion nedsättning göra?
– Det går att överklaga. Det är tufft att vinna eftersom även hos domstolarna är det låg kunskap. Därför bör man ha juridisk hjälp för att vinna, säger han.
* Är det någon skillnad på hur höger- eller vänsterstyrda kommuner hanterar LSS-reformen?
– Man kan inte se någon större skillnad. Vi kan se kommuner som hanterar detta bra och följer lagen, medan många andra kommuner är helt bedrövliga.
– Där det finns politiker och tjänstemän, som kan de här frågorna, och är engagerade, fungerar det bättre. Där inte detta engagemang och kunskap finns är det betydligt tuffare.
* En allmän förklaring till de tuffa tiderna för LSS är att dagens ekonomiska utmaningar i samhället. Men 1994, när LSS infördes, befann sig Sverige i en ekonomisk kris. Varför gick det då att driva igenom den reformen?
– Då var det en bred debatt kring detta i samhället. Bengt Westerberg, och andra politiker, lyfte upp frågorna och det fanns en diskussion kring detta. I dag är det sällan eller aldrig någon politiker som nämner situationen för personer med funktionsnedsättningar. Det var en annan debatt då, säger Anders Lago.

Hård FN-kritik
Han berättar att FN ger Sverige mycket hård kritik för hu landet hanterar funktionshinderkonventionen. Även Socialstyrelsen pekar på, i sin senaste lägesrapport, om stora brister inom LSS.
– Här kommer vi att få draghjälp i framtiden, från Socialstyrelsen och FN som trycker på, säger Anders Lago.
* Vad kan varje enskild person bidra med i detta ämne?
– Kontakta och prata med sina politiker om dessa frågor. Det är jätteviktigt.
* Hur reagerar då politikerna generellt?
– Många politiker har lite kunskap hur det ser ut i verkligheten i dag. Många tror att vi har ett bra system, verksamhet och bra insatser. De lever kvar som det var för tio år sedan. Många har en bild av att Sverige är idealsamhället om man har en funktionsnedsättning, svarar Anders Lago och fortsätter:
– Jag har läst alla partiprogrammen. Det märkliga är fortfarande skriver alla partier att en person med funktionsnedsättning ska ha möjlighet att möjlighet att leva som alla andra. Men verkligheten är annorlunda. Det är ett svek.
Bilden visar Anders Lago, förbundsordförande FUB. Foto: Linnea Bengtsson/FUB.